• radom_920x260_liga_mistrzow
  • citroen_c4_reklama
  • Ster_Tiguana_Hybrid_1300x260px-1-
  • Ster_Tiguana_1300x260px-1-_-1-
  • OPTIMAL_2016_1300x260px
  • kajtek_baner_1300x260

Autoturystyka

Wpadnijcie na pierogi - nie pożałujecie

Wpadnijcie na pierogi – nie pożałujecie

10 lipca 2020

 

Jeżeli będziecie przejeżdżali w pobliżu Starego Sącza i będziecie chcieli coś przekąsić, polecamy pierogi w Pracowni Pieroga, Pierogarnia & Cafe. Palce lizać!

 

Podczas dłuższych podróży zawsze, albo prawie zawsze, są momenty, że pusty brzuch daje znać o sobie i domaga się jakiegoś posiłku. Zaczyna się poszukiwanie restauracji, barów, karczm, zajazdów. I najlepiej, żeby oferowane tam posiłki były bardzo smaczne (chętnie widziane rarytasy z regionalnej kuchni), na szybko przyrządzone i, naturalnie, niedrogie. Jeżeli nie mamy takich swoich stałych, sprawdzonych punktów w drodze, to jesteśmy często zdani na loterię.

Jeżeli będzie przejeżdżali w pobliżu Starego Sącza, to możemy Wam polecić zatrzymanie się w Pracowni Pieroga, Pierogarnia & Cafe (ul. Daszyńskiego). Wybraliśmy to miejsce podczas naszego krótkiego postoju w tym mieście.

 

 

Lokal nie robi jakiegoś oszałamiającego wrażenia. Mieści się w parterowym budynku, przy uliczce równoległej do Rynku. W środku nie ma dużo miejsca, ale można usiąść przy stolikach w patio. Jest naprawdę przyjemnie.

W menu są pierogi przyrządzane na różne sposoby (wytrawne i na słodko oraz naleśniki (obiadowe – np. dla dorosłych, i na słodko – np. dla dzieci), a także desery (lody, Panna Cotta, Creme Brulee). Od początku byliśmy zdecydowani na pierogi. Tych w ofercie było 11 rodzajów: ruskie, z kapustą, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z rydzami, z mięsem, z jagnięciną, soczewicą, kaszą gryczaną, chłopskie. Które wybrać? Które skosztować? Z pomocą przyszła bardzo miła pani z obsługi, która zaproponowała miks pierogów, 12 sztuk, po 3 z wybranych rodzajów. Zdecydowaliśmy się na pierogi mieszane – ze szpinakiem, z rydzami, chłopskie (z kiełbasą jałowcową) i soczewicą. Każde były dobre same w sobie, nawet te ze szpinakiem (nie każdy lubi to warzywo, ale ma ono bardzo duże walory odżywcze: witamina K, wapń, żelazo, magnez, mangan). Miały miękkie, cienkie ciasto. Oprócz pierogów, otrzymaliśmy również sos, z curry. I to było znakomite połączenie! Żółty sos nadawał dodatkowego smaku. W zestawieniu z innymi składnikami dania, dopełniał reszty, dzięki czemu pobudziły się chyba wszystkie nasze kubki smakowe. Wybór dań były przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Pierogi były znakomite!

Cena za 12 sztuk, w zależności od rodzaju pierogów, wynosi od 12 do 18 zł. W stosunku od ubiegłego roku podrożały o 1-2 zł. W tym roku w menu pojawiły się pierogi z gęsiną (kiedy my byliśmy, nie było ich w ofercie). Za 14 sztuk trzeba zapłacić 24 zł.

 

 

Ocena jest subiektywną opinią. Tekst nie jest napisany jako zlecenie reklamowe. Nie korzystaliśmy z żadnych rabatów lub promocji.

 

Pierogi, to nie jedyne danie na które warto wpaść do Starego Sącza. Polecamy Wam jeszcze coś, coś na deser.

Roman Furciński

Zgłoś info!

Zauważyłeś utrudnienia na drogach?
Poinformuj nas sms-em lub mailem!

603 216 702 redakcja@radommoto.pl

Może Cię zainteresować:

  • utrudnienia_w_ruchu_920

    Utrudnienia z powodu przemarszu pielgrzymki oraz przejazdów rolkarzy i rowerzystów

    Dziś, spotkają się miłośnicy jazdy na rolkach oraz pątnicy wyruszą z Radomia do Starej Błotnicy. Jutro,...

    więcej...
  • stary_sacz

    Stary Sącz: ciche, urokliwe miasteczko

    Jadąc do swojego określonego celu często omijamy ciekawe, interesujące miejsca. Czasami warto zjechać...

    więcej...
  • radom_920x260_liga_mistrzow
  • citroen_c4_reklama
  • Ster_Tiguana_Hybrid_1300x260px-1-
  • Ster_Tiguana_1300x260px-1-_-1-
  • OPTIMAL_2016_1300x260px
  • kajtek_baner_1300x260

Kontakt